6 mënyra se si mediat sociale ndikojnë shëndetin tonë mendor


Ekspertët e shëndetit po promovojnë gjithnjë e më shumë të qëndruarit në një vend si sëmundje të re. Duke patur parasysh numrin e sëmundjeve me të cilat është e lidhur të qëndruarit pa lëvizur dhe numri i njerëzve që me sa duket vret çdo vit, të qëndruarit në një vënd është një nga gjërat më të këqija që mund të bëjmë për shëndetin. Por ndoshta sa i përket kësaj është gjëja që ne shpesh bëjmë gjatë kohës që jemi duke u ulur: Shkrimi i pamëshirshëm në mediat tona shoqërore ushqehet kur kemi disa minuta rezervë (ose për disa orë). Dhe siç e dimë në mënyrë intuitive dhe siç e vërteton kërkimi, nuk është zakoni më i mirë kur bëhet fjalë për psikologjinë tonë kolektive. Akademia Amerikane e Pediatrisë ka paralajmëruar për potencialin e efekteve negative të mediave sociale në fëmijët dhe adoleshentët e rinj, duke përfshirë cyber-bullying dhe "Depresioni në Facebook". Por të njëjtat rreziqe mund të jenë të vërteta për të rriturit, nëpër breza. Këtu ka një rënie të shpejtë të studimeve që kanë treguar se mediat sociale nuk janë shumë të mira për mirëqenien mendore dhe në disa mënyra mund të jenë mjaft të dëmshme.

Krijon Varësi

Ekspertët nuk kanë qenë në pajtim të plotë nëse varësia në internet është një gjë e vërtetë, pavarësisht nga varësia e mediave sociale, por ka disa dëshmi të mira se të dyja mund të ekzistojnë. Një studim i rishikimit nga Universiteti Nottingham Trent u kthye në hulumtimet e mëparshme mbi karakteristikat psikologjike, personalitetin dhe përdorimin e mediave sociale. Autorët konkludojnë se "mund të jetë e besueshme të flitet në mënyrë specifike për 'çrregullimet e varësisë në Facebook' ... sepse kriteret e varësisë, si neglizhimi i jetës personale, preokupimi mendor, modifikimi i përvojave me humor, toleranca dhe fshehja e sjelljes problematike në disa njerëz që përdorin [rrjetet shoqërore] në mënyrë të tepruar. "(Ata gjithashtu zbuluan se motivimi për përdorimin e tepërt të rrjeteve sociale të njerëzve ndryshon në varësi të tipareve të caktuara - introvertët dhe extraverts përdorin atë për arsye të ndryshme si njerëzit me tipare narcisistike. Studimi i fundit zbuloi se kur njerëzit ndërpresin përdorimin, ato gjithashtu i nënshtrohen efekteve të vogla por të matshme fiziologjike. Autori i studimit Phil Reed tha: "Ne kemi njohur për një kohë që njerëzit të cilët janë tepër të varur nga pajisjet digjitale raportojnë ndjenja të ankthit kur ato ndalen nga përdorimi i tyre, por tani mund të shohim se këto efekte psikologjike shoqërohen nga ndryshimet aktuale fiziologjike' . Nëse kjo është e vërtetë për mediat sociale në vetvete është e paqartë tani, por dëshmitë anekdotale sugjerojnë se mund të jetë.

Shkakton më shumë trishtim, më pak mirëqenie

Sa më shumë që përdorim mediat sociale, aq më pak të lumtur duket sikur jemi. Autorët sugjerojnë se kjo mund të ketë të bëjë me faktin se Facebook ngjall një perceptim të izolimit social, në një mënyrë që aktivitetet e tjera të vetmuara nuk e bëjnë. "Në sipërfaqe," shkruajnë autorët, "Facebook siguron një burim të paçmuar për përmbushjen e këtyre nevojave duke i lejuar njerëzit që të lidhen menjëherë. Në fakt, një tjetër studim zbuloi se përdorimi i medias sociale lidhet me ndjenjat më të mëdha të izolimit social. Ekipi kishte shikuar se sa njerëz përdorën 11 faqe të mediave sociale, duke përfshirë Facebook, Twitter, Google+, YouTube, LinkedIn, Instagram, Pinterest, Tumblr, Vine, Snapchat dhe Reddit dhe e ndërlidhën këtë me "izolimin e perceptuar social" doli që më shumë kohë që njerëzit shpenzonin në këto vende, aq më shumë të izoluara shoqërisht ata e perceptonin veten. Dhe izolimi social i perceptuar është një nga gjërat më të këqija për ne, mentalisht dhe fizikisht.

Krahasimi i jetës sonë me të tjerët është mendërisht jo e shëndetshme Një pjesë e arsyes që Facebook i bën njerëzit të ndjehen të izoluar nga shoqëria (edhe pse ato nuk mund të jenë në të vërtetë) është faktori krahasues. Ne biem në grackën e krahasimit me të tjerët, ndërsa ne lëvizim nëpër aktivitetet tona duke u matur dhe me ushqimin. Një studim shikoi se si bëjmë krahasime me postimet e të tjerëve, në drejtime "lart" ose "poshtë" - domethënë, ndjenja se jemi më mirë ose më keq sesa miqtë tanë. Doli që të dyja llojet e krahasimeve i bënin njerëzit të ndiheshin më keq, gjë që është e habitshme, sepse në jetën reale, vetëm krahasimet lart (ndjenja e një personi tjetër e kanë më të mirë se ju) i bën njerëzit të ndihen keq. Por në botën e rrjeteve sociale, duket se çdo lloj krahasimi është i lidhur me simptomat depresive.

Mund të çojë në xhelozi - dhe në një rreth vicioz

Nuk është sekret se faktori i krahasimit në mediat sociale të çon në xhelozi - shumica e njerëzve do të pranojnë se duke parë pushimet tropikale të njerëzve të tjerë dhe fëmijët me sjellje të përkryer është nxitja e zilisë. Studimet kanë treguar sigurisht se përdorimi i mediave sociale shkakton ndjenja të xhelozisë. Autorët e një studimi, duke shikuar xhelozinë dhe ndjenjat e tjera negative gjatë përdorimit të Facebook, shkruan se "Kjo madhësi e incidenteve të zilisë që ndodhin vetëm në FB është befasuese, duke dëshmuar se FB ofron një terren të mbarështimit për ndjenjat e vëmendshme." mund të bëhet një cikël vicioz: ndjenja e xhelozisë mund të bëjë që një person të dëshirojë ta bëjë jetën e tij ose të saj të duken më të mirë dhe të krijojë postet e tyre, në një rreth të pafund të njëpasnjëshme dhe ndjenja xheloze.

Më shumë miq nuk do të thotë që jeni më shoqëror

Dy vjet më parë, një studim zbuloi se më shumë miq në mediat sociale nuk do të thotë që ju keni një jetë më të mirë shoqërore - duket se ka një kapak për numrin e shokëve që truri i një personi mund të trajtojë dhe që kërkon ndërveprim social aktual (jo virtuale) për të mbajtur këto miqësi. Pra, ndjenja sikur të jesh shoqëror duke qenë në Facebook nuk funksionon. Meqenëse vetmia është e lidhur me një numër të madh të problemeve të shëndetit dhe shëndetit mendor (duke përfshirë edhe vdekjen e hershme), marrja e mbështetjes reale sociale është e rëndësishme. Koha e miqve virtuale nuk ka efekt terapeutik si koha me miqtë e vërtetë. E gjithë kjo nuk do të thotë se nuk ka përfitim për mediat sociale - natyrisht që na mban të lidhur në distanca të mëdha dhe na ndihmon të gjejmë njerëz që e humbëm kontaktin me vite më parë. Dhe studimet kanë gjetur se marrja e një pushimi nga Facebook ndihmon në rritjen e mirëqenies psikologjike. Nëse ndihesh i guximshëm, provo marrjen e një pushimi të vogël dhe shiko se si shkon. Dhe në qoftë se ju do të mbani "online", atëherë të paktën përpiquni të përdorni në moderim.


Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square