Çmimi Pulitzer pas largimit nga gazetaria


Ryan Kelly fitoi një çmim Pulitzer këtë javë për foton e tij të një makine që lëronte në protestues në një tubim të bardhë nacionalist në Charlottesville të Virxhinias - një imazh që ai hoqi në ditën e fundit të punës së gazetës para se të nisej për të punuar në një fabrikë birre. Fotografi është bashkuar me një listë në rritje të gazetarëve që kanë fituar nderin më të lartë të profesionit në rrugën e tyre jashtë derës së një industrie të sapo-lulëzuar të gazetave tani e destabilizuar dhe dobësuar seriozisht nga interneti. Kelly, 31 vjeç, tha se ishte djegur duke kërkuar një cilësi më të mirë të jetës. "Orët e këqija, pagat e këqija, stresi i lartë, siguria e ulët e punës ... gjithçka më krijoi mua terrenin që të largohem nga ky drejtim", tha Kelly, i cili tani punon si koordinator dixhital dhe social në Ardent Craft Ales në Richmond. Ashtu si Kelly, fituesit e tjerë Pulitzer thanë se kushtet e përkeqësimit në industri i kulluan ato. Titanët dixhitalë Facebook dhe Google kanë kapur shumicën e reklamave që dikur mbështetën gazetarin lokal, Craigslist ka bërë kërdi në klasifikime dhe mediat falas janë përhapur në internet.

Qarkullimi ka rënë, dhe gazetat kanë ulur vendet e punës dhe ulin përfitimet. Rob Kuznia, gazetar i Daily Breeze of Torrance, Kaliforni, bëri tituj në vitin 2015 për ta lënë letrën në kohën kur fitoi një Pulitzer për një hetim mbi korrupsionin e përhapur në një distrikt shkollor. Që atëherë, gazetari që fitoi me të, Rebecca Kimitch, gjithashtu është larguar për një punë në marrëdhënie me publikun. Sipas një analize nga Byroja Federale e Statistikave të Punës, numri i njerëzve të punësuar në industrinë e botimeve të gazetave ra gati 60 përqind midis qershorit 1990 dhe marsit 2016. Në të njëjtën kohë, numri i njerëzve të punësuar në botimin dhe transmetimin në internet u rrit nga rreth 30,000 në gati 198,000. Laurie Garrett, një gazetar i Newsday i cili fitoi një Pulitzer për raportimin e saj nga ajo që ishte Zaire më pas në një shpërthim të Ebola dhe u nderua me çmime të tjera të industrisë, i bëri jehonë shqetësimeve të Kimitch për rradhët e reduktuara në redaksitë. "Ajo që ne kemi humbur gjatë viteve dhe viteve të shkurtimeve të buxhetit dhe blerjeve të korporatave dhe të tregut të dividendëve që kërkojnë dividendë dhe kështu me radhë nga industria e lajmeve ... ne kemi humbur atë stol", tha ajo. "Ju dëgjoni zhurmë gjithë kohës: Ku janë mediat dhe pse nuk ishin ata atje?" tha ajo. Ndërmarrjet e korporatave në 10 vitet e fundit ishin blerja e MediaNews Group, një nga zinxhirët më të mëdhenj të gazetave të vendit, që përfshinte postin kryesor të Denver. Digital Media e parë gjithashtu zotëron Breeze Daily, ku Kimitch dhe Kuznia kanë punuar. Rob Byers, i cili ka punuar për dekada me radhë për atë që tani është Charleston Gazette-Mail duke përfshirë edhe redaktorin e saj ekzekutiv përpara se të hiqet nga pronarët e rinj në mars, tha se lexuesit kanë një rol vendimtar në mbajtjen e gazetave. "Ata duhet të jenë të gatshëm të paguajnë për lajme," tha Byers, i cili ndihmoi mbikëqyrjen e punës së reporterit Eric Eyre në përmbytjen e opioideve që derdheshin në Virxhinia Perëndimore që fitoi një Çmim Pulitzer 2017. Gazetat si Gazeta-Mail luajnë një rol vendimtar në zbulimin e mashtrimit dhe abuzimit në qeveri dhe industri, tha ai.

#albania #influencaPR #marredheniemePublikun #marredhenietpublike #PRalbania #influencemarketing #PRshqiperi #strategjipr

Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts